Selamat Hari Raya 1432H / 2011 M
Pada hari Eideh Fitr (sebutan Idul Fitri), orang yang mampu akan memberikan wang, daging, atau ghorbani (makanan yang harganya mahal di Iran) untuk keluarga yang tak mampu. Makanan khas untuk hari raya adalah chello kebab, sejenis sate yang disajikan dengan nasi putih, tomat bakar, salad, dan yogurt.
kebab daging dan nasi iran…
kebab daging
-bahan2 -1.5 kg daging (di cincang )4 biji b.besar holland ( di sagat )garam serbuk kunyit lada hitam
cara:
Semuanya asas daripada nasi dengan beras tertentu la..xleh sebarangan..beras dia lak ade titik hitam..iaitu domsiah.. so far.. di sini, makanan tak susah dicari..bahan basah jugak senang diperolehi..sebabnya masyarakat Iran beragama Islam, maka dalam masakan negara Iran tidak dijumpai minuman keras serta daging babi dan bahan makanan lain yang dilarang dalam agama Islam. Sebaliknya banyak dijumpai masakan dengan bahan dari kambing dan ayam.
So sempena raye ni..ini la makanan semalam..so aku nak share same u olls.. boleh try klu rajin..
kebab daging dan nasi iran…
kebab daging
-bahan2 -1.5 kg daging (di cincang )4 biji b.besar holland ( di sagat )garam serbuk kunyit lada hitam
cara:
-semua bahan di satukan,dan di gaul sebati,lebih elok di perap semalaman dlm peti ais.
-ambil adunan dikepal2kan dan leperkan kemudian di goreng dlm kuali dgn sedikit minyak.
nasi iran
-ambil adunan dikepal2kan dan leperkan kemudian di goreng dlm kuali dgn sedikit minyak.
nasi iran
-1 biji labu ( potong dadu)2 biji lobak merah (sagat)1/2 kg kacang putih/ kacang senyum ( rendam dan rebus)3 biji bawang besar holland (hiris)
-5 cwn beras (di isi garam dan di rendam semalaman)
-5 cwn beras (di isi garam dan di rendam semalaman)
cara :
-tumis bawang hingga layu, masukkan lobak,serbuk kunyit, lada hitam, garam, kacang dan gula. kacau, bila dah masak ketepikan. -Didihkan air,masukan beras, biarkan beras tu separuh masak,buang air dan toskan.
-isikan minyak sedikit dalam periuk, masukkan labu dan gula.
-lapiskan dgn bahan lobak tadi secara selang seli dgn beras.tambah air sedikit. tutup periuk masak seperti masak nasi.
-tumis bawang hingga layu, masukkan lobak,serbuk kunyit, lada hitam, garam, kacang dan gula. kacau, bila dah masak ketepikan. -Didihkan air,masukan beras, biarkan beras tu separuh masak,buang air dan toskan.
-isikan minyak sedikit dalam periuk, masukkan labu dan gula.
-lapiskan dgn bahan lobak tadi secara selang seli dgn beras.tambah air sedikit. tutup periuk masak seperti masak nasi.
kebab daging
nasi iran dan kebab daging
Nasi Kebab lengkap dengan tomat bakar dan lalapan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
1432 H/ 2011 M
MAAF ZAHIR DAN BATIN
**aku K.O kelmarin..xtaulah salah makan part mane..memang allergic dkt manelah tu..langsung xleh tido..nak garu makin teruk..ubat..huhuhu..sadis suda!!..so cuti 3 hari..so, try test cuba makan lagi..
SELAMAT HARI RAYE!!Duit raye aku jangan lupe oi..yang ko p salah makan tu nape..abih ade stock lagi ke tak ni?
ReplyDeletenasi kebab tu macam sedap lah..kasi satu kali wat tuk aku la..
duit raye..toman value leh tak..hehehe..manelah aku tau..yang nampak cuma ayam..tapi yang lain2 xde..stock dah nazak ni..
ReplyDeleteaku tak studi lak..nanti test try k..
MYR value la..toman xmahu laa...tu la ko..kasi kanta..check satu persatu baru makan..
ReplyDeletestudi la..nanti balik kasi try..mesti terangkat!!
aku fly new zea ni..ade rezeki balik t jumpa k..tu nampak sedap je..buatkanlah..ehh..ritu beli belt dkt esfahan tu, kasi satu kali..side bapak xcukup..huhuhu..
ReplyDeleteselamat hari raye yo..maap zahir & batin gak..nampak sodap yo tu..apo laie..wek open haouse menu iran..huhuhu..
ReplyDeleteSelamat hari raya dear..moga tahun ni lebih ceria dan baik dari sebelumnya..bagaimana dkt sane..lame tak update..baik2 & sihat ke?..take care ok..
ReplyDeleteSelamat hari raya princess, maaf zahir dan batin.. :)
ReplyDeleteselamat hari raye ye put..ketapi lewat, huhu..maaf salah silap ngan mu selame ni...bila balik ni? jage diri baik2..menu dekat atas tu nampak sedap..masaklah t, mesti trangkat..take care ok..
ReplyDelete